SECRETUL MULŢUMIRII

 „Românii sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate”, „Românii sunt nemulțumiți de lupta împotriva corupției”, „Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ”, „80% din români sunt nemulțumiți de felul în care arată și vor să facă o schimbare” sunt doar câteva dintre subiectele care aproape zilnic fac înconjurul televiziunilor și sunt temele care generează dezbateri ample și discuții aprinse. Conform unui sondaj realizat în anul 2011 de Banca Europeană de Dezvoltare Regională, în colaborare cu Banca Mondială, peste 80% dintre români sunt nemulțumiți de viața lor. În această situație, este evident că ne confruntăm cu o problemă care necesită atenție. Nemulțumirea este o boală pentru că alături de alte cauze sufletești accentuează riscul depresiei și a altor boli cronice. Care este remediul care poate îndepărta nemulțumirea din inima și din mintea noastră? În continuare, voi prezenta trei pași foarte importanți care ne pot ajuta să începem fiecare zi cu o inimă mulțumitoare:

  1. Priveşte înspre ceea ce ai, nu înspre ceea ce ţi-a dori să ai. Oamenii sunt într-o permanentă goană după mai mult. Ca nişte copii răsfăţaţi ne săturăm repede de ceea ce am primit, şi vrem mai mult, de fapt vrem altceva. Tânjim după ce au unii şi alţii, ne dorim mai mult, ajungând de multe ori să nu obţinem nimic şi chiar să pierdem ceea ce avem. Ca fiul risipitor, întoarcem spatele binecuvântărilor din casa Tatălui şi fugim după plăceri şi obţinem dezamăgiri, fugim după libertate şi obţinem robie. Dumnezeu ne cheamă să fim mulţumiţi cu ceea ce avem. Mulţumirea constă în a fi mulţumit cu ceea ce ţi-a încredinţat Dumnezeu. Mulţumirea înseamnă a te odihni în ceea ce ai deja şi a nu căuta nimic în plus. Marele filozof Seneca spunea: „Să ne mulţumim cu ce avem, fără a face comparaţii, niciodată nu va fi fericit acela pe care-l va chinui fericirea mai mare a altuia.”
  2. Priveşte înspre ceea ce ai putea deveni, nu înspre ceea ce eşti. Foarte mulţi oameni sunt nemulţumiţi de cine sunt, sau de ceea ce sunt. Sunt nemulţumiţi pentru că nu au reuşit să îşi întemeieze o familie, sunt nemulţumiţi pentru că nu au o carieră de succes, sunt nemulţumiţi de felul cum arată, sunt nemulţumiţi de modul cum sunt trataţi, se autocompătimesc, se simt marginalizaţi, nu mai îndrăznesc să viseze, etc. Alţii afirmă că sunt mulţumiţi cu ei înşişi şi la fel nu tind înspre ţeluri mai înalte scăldându-se astfel în mediocritate. Dumnezeu nu ne învaţă să căutăm să avem mai mult, ci să fim mai mult. Secretul mulţumirii constă în a tânji să fii mai mult. Istoricul român Nicolae Iorga spunea: „E o mare primejdie să ajungi a fi mulţumit de tine însuţi.” Adevăratul credincios îndrăzneşte cu Dumnezeu lucruri mari; aşteaptă de la Dumnezeu lucruri mari şi face pentru Dumnezeu lucruri mari; se aventurează cu Dumnezeu şi are nebunia să creadă că Dumnezeu poate aduce biruinţa în viaţa personală. Nu te uita înspre cine eşti, ci înspre ceea ce ai putea deveni împreună cu Dumnezeu şi asta va declanşa un sentiment de pace, de bucurie şi de mulţumire în inima ta.
  3. Priveşte înspre Cel ce nu a fost niciodată nemulţumit. Cunoşti pe cineva dintre cei din familia ta sau din anturajul tău care să nu fi fost niciodată nemulţumit? Puţin probabil! Singurul care nu a fost niciodată nemulţumit este Domnul Isus! Nu a fost nemulţumit de faptul că El, Fiul lui Dumnezeu, Şi-a început existenţa pe pământul acesta într-un mediu cel puţin nepotrivit pentru calitatea Sa, a crescut într-o familie săracă fiind nevoit să Îşi câştige existenţa lucrând alături de familia Sa; de când Şi-a început lucrarea publică a cunoscut tot felul de împotriviri. Nici chiar condamnarea Sa la moarte nu L-a făcut să Îl blesteme pe Dumnezeu, ci în Grădina Ghetsimani, cu o ultimă suflare a spus: „Tată nu voia Mea să se facă, ci voia Ta!”.

„El este Cel care ne-a purtat de grjiă în trecut, deci să-I fim RECUNOSCĂTORI. El este Cel care ne călăuzeşte în prezent, deci SĂ-L LĂUDĂM. El este Cel care conduce istoria şi ţine în mână viitorul, deci SĂ FIM PLINI DE NĂDEJDE.”

prof. Marius Cimpoae

Comments are closed.

}